ДНЕВНИК - Блог

Пълноцветна стена "Вълшебната гора" - графити дизайн и цветови игри

По идеен проект на учителите сивата и скучна фасада на детската градина беше превърната във пъстроцветна приказка с Вълшебна гора, с помощта на която ще се провеждат разнообразни игри и задачи свързани с формиране  и развитие на сетивата за цветоусещане и емоционална интелигентност.

Този визуален компонент от Мултисензорната градинка беше реализиран в периода юни - август 2020 от екип от графити художници от от Художествената гимназия в София (НГПИ Свети Лука) и учителите на ДГ Елхица.

СЕНЗОРНА ПЪТЕЧКА - да докоснеш света с крачета

Работата по създаване на Сензорната пътечка започна от началото на м.юли 2020 г. и беше завършена в края на м. август 2020. Тя е с обща дължина над 15 метра и има общо 27 клетки с различни сензорни материали.

Изградена е с доброволния труд на учителите.

СЕНЗОРНА СТЕНА (цвят, тактилност и динамика) - подготовка и изработка

Работата по създаване на Мултисензорната стена започна от началото на м.юни 2020 г. и беше завършена в средата на м. август 2020.
Екипът на детската градина, с помощта на родители и доброволци изработи дизайн-проект и започна работа по създаване на фиксирана Сензорна стена с повече от 28 клетки с различни сензорни стимули за ръцете, с което се стимулират основно сетивата за усещане на различни по грапавина и текстура повърхности, а също и координация на ръцете, обща моторика и цвят. Паната са изработени от водоустойчив шперплат, с преобладаващо естествени материли, фиксирани са здраво за плоскостите. Сензорната стена е с обща дължина 15 метра и е здраво фиксирана за фасадата на сградата. Предвидени са прозрачни капаци, които ще я защитават от неблагоприятни климатични условия, за да може максимално дълго да се използва за образователни и терапевтични цели.

Курс за учителите - 12-те сетива според д-р Мария Монтесори

"Веднъж докоснато от нова идея, съзнанието се променя завинаги" д-р Мария Монтесори

Сърдечно благодарим на нашите приятели и колеги от Biotiful, който ни помогнаха като визуализираха съдържанието за детската сетивност на Мария Монтесори.

В този проект, ние се опираме на десетте основни сетива, който според Монтесори осигуряват за пълноценно развитие на детския интелект. Този материал е част от обучителния курс за въведение в Монтесори концепцията за развитие на детската сетивност, в който взеха участие учителите от ДГ "Елхица" в периода януари - април 2020 г.

Мултисензорна градина - концепция и тематично задание

Subscribe to RSS - ДНЕВНИК - Блог

С подкрепата на:

Проектът се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум, които подкрепят създаването на Мултисензорната градинка в двора на ДГ "Елхица", София, в периода 2019 - 2020 г.

                             

Go to top